A hitelekről röviden

Felelős hitelfelvétel

A családi költségvetés bevételeinek és kiadásainak egyensúlyban tartása komoly feladat, amit még a legpontosabb tervezés mellett is megnehezít egy-egy váratlan kiadás, mint például új eszköz beszerzése egy elromlott mosógép, vagy fűnyíró helyére. Alapszabály, hogy a váratlan helyzetekben sem szabad kapkodni, mindent döntést átgondoltan, számításokkal megalapozva kell meghozni. Javaslatunk, hogy csak akkor döntsön a hitelfelvétel mellett, ha megfontolta az alábbi szempontokat:

  • Elsőként győződjön meg arról, hogy vállalni tudja a törlesztőrészletek határidőre történő fizetését.
  • A hitelnyújtó a kölcsön folyósításával teljesíti a kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségét, Ön pedig ügyfélként azt a kötelezettséget vállalja, hogy határidőre teljesíti a törlesztőrészleteket. A szerződés aláírásával mindkét fél olyan kötelezettségeket vállal, amelyek nem teljesítése jogi következményekkel jár.
  • A Provident által nyújtott kölcsön esetében nincsenek váratlan költségek, a szerződéskötéskor megállapított kamat és különböző díjak pedig garantáltan nem változnak.

Mi a kölcsön?

  • A kölcsönügylet során a kölcsönadó pénzt juttat a kölcsönvevőnek, és a kölcsönvevő beleegyezik, hogy a kölcsönzött pénzt egy közösen meghatározott időpontban kamatokkal együtt visszaadja. Minden kölcsönt vissza kell tehát fizetni, és ezzel kapcsolatban mind a kölcsönadónak, mint a kölcsönvevőnek vannak szerződésben foglalt kötelezettségei.

Kölcsön típusok

  • Fedezettel biztosított kölcsön

Visszafizetését egy- vagy többféle biztosíték garantálja. A biztosíték lehet egy, a kölcsön összegével megegyező vagy nagyobb értékű tulajdon, pl. autó, lakás zálogba adása vagy készpénzletét (de ismertek egyéb más biztosítékfajták is).

  • Fedezet nélküli kölcsön

Önnek nem kell semmilyen biztosítékot felajánlania az igényléshez. A Provident is ilyen típusú, vagyis fedezet nélküli kölcsönt nyújt.

A fizetőképesség megőrzése

A különböző helyről, különböző célokkal felvett hitelek törlesztő részleteinek együttes összege és a családi költségvetésben rendelkezésére álló jövedelmek között feszültség alakulhat ki. Mindig vegye figyelembe tehát a család pénzügyi teljesítőképességének korlátait:

  • Már a hitelfelvételi döntés előtt praktikus megoldás a rendszeres bevételek és a rendszeres kiadások hosszú távú mérlegének elkészítése, amiből kiderül, hogy milyen kötelezettségvállalásra (hitelfelvételre) vagyunk képesek.
  • Az is hasznos és fontos információ, hogy a család felhalmozott vagyona (ingatlanok, egyéb értékek) és a hitelállomány (teljes hiteltartozás) aránya mit mutat. Az összes hitel magas aránya veszélyeztetheti a családi kassza kiegyensúlyozott működését. (Előfordulhat például az is, hogy jelzálog is terheli az ingatlant, ami annak értékesítését nehezíti vagy megakadályozza.)
  • Azt is mérlegelni kell, hogy a családfenntartó jövedelmének hosszú távú kiesése (pl.: betegség) esetén a család pénzügyileg képes-e kezelni a megváltozott helyzetet.

Ha nehezen boldogul a kölcsöntörlesztéssel

A Provident ügyféleként, amennyiben egy törlesztő részletet nem tud kifizetni, javasoljuk, mielőbb lépjen kapcsolatba illetékes területi munkatársunkkal, vagy ügyfélszolgálatunkkal és egyeztessenek arról, hogy milyen módon lehet a helyzetet megoldani.