A Családi Kasszasikerek Program

Pénzügyi intézményként támogatjuk az állampolgárok gazdasági és pénzügyi nevelését, hiszen hosszú távon a szolgáltatók csak tudatos ügyfelekkel együtt tudnak igazán felelős hitelpiacot működtetni. A 2008-ban indult Családi Kasszasikerek Program a magyar családok, háztartások alapvető pénzügyi ismereteit, öngondoskodó képességét bővíti. E cél érdekében a program társult partnerei oktatási anyagokat fejlesztenek, melyeket a témakörrel foglalkozó civil szervezetek, helyi közösségek, szakértők, illetve közvetlenül családok, magánszemélyek használnak fel oktatási, művelődési céllal. 2008 óta 50 sikeres oktatási programot valósítottunk meg, melynek köszönhetően 30 000 család és 300 szociális munkás, művelődésszervező, illetve pedagógus bővíthette pénzügyi ismereteit. 

A Családi Kasszasikerek Programot a Provident Pénzügyi Zrt. kezdeményezte és finanszírozza, a tananyag bárki számára ingyenesen elérhető a www.csaladikassza.hu oldalon. A program nem csak tananyaggal, hanem eszközökkel is támogatja a helyi oktatási projekteket.

A program társadalmi szereplők összefogására épül, több szakmai szervezet együttműködéséből született. A munkában többek között részt vett a Budapesti Corvinus Egyetem, az SOS Gyermekfalvak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a United Way Magyarország, és számos családsegítő szolgálat is segítette az ügy sikerét. A különféle célcsoportokra szabott „tananyagot” helyi civil szervezetek, családsegítő központok, szakmai hálózatok juttatják el a családokhoz, magánszemélyekhez. A tananyag főbb témakörei közé tartoznak többek között az öngondoskodás alappillérei (pl. társadalom- és egészségbiztosítással, nyugdíjjal kapcsolatos ismeretek), a háztartások bevételforrásaival, kiadásaival és költségvetési egyensúlyával, az ésszerű vásárlással, felelős hitelfelvétellel, megtakarításokkal és befektetésekkel, információbiztonsággal, gyermekeink pénzügyi nevelésével foglalkozó kérdések.

Az indulás óta eltelt négy évben a Családi Kasszasikerek Programnak köszönhetően számos hasznos tapasztalatra tettünk szert. A felgyülemlett tudásanyag hatékonyabb átadása céljából 2012-től a Provident Pénzügyi Zrt. bővíti, kiszélesíti a programot.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére létrejött Pénziránytű Alapítvánnyal karöltve segíthetjük a pénzügyi kultúra magyarországi fejlődését, a felnövekvő generációk körében, több mint félszáz hazai középiskolában, tapasztalt pedagógusok bevonásával.