Meddig tart ki a lendület a pénzügyi fogadalmak terén?

Azok közül, akik újévkor megfogadják, hogy takarékosabbak lesznek, egy ötöde közel egész évben be is tartja fogadalmát

2024. február 26., Budapest – Az újévi fogadalmak népszerűsége töretlen, ahogy az is, hogy ezeket a nagy elhatározásokat sokszor nem sikerül egész éven át betartani. A Provident által végzett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy mennyire gyakori újévi fogadalom a pénzügyek tudatosabb kezelése. A több mint 2400 kitöltőtől gyűjtött adatok rámutatnak, hogy inkább a nők hajlamosabbak év elején takarékossági fogadalmat tenni, a másik nem tagjai közül főleg az idősebb, 50-60 év közöttiekre jellemző ez a gyakorlat. Bár a válaszadók mintegy fele szokta csak megfogadni, hogy jobban felügyeli kiadásait, közel 20 százalékuk legalább fél évig vagy akár egy évig is tudja tartani magát elhatározásához.

A felmérés szerint azok között, akik év elején megfogadják, hogy gondosabban kezelik pénzügyeiket, többen vannak a nők, mint a férfiak, előbbiek 58 százaléka, utóbbiak 42 százaléka vallotta ezt magáról. Leginkább a negyvenes és ötvenes korosztály tagjai tartoznak ide mindkét nemből. Jóval nagyobb a szórás a fogadalom betartását illetően: a válaszadóknak legnagyobb része (30%) csupán 1-2 hónapig tudja tartani magát elhatározásához, őket viszont már az a csoport követi kicsivel lemaradva, akik egész évben kitartanak, az ő arányuk 28 százalék. A dobogó harmadik fokára (a megkérdezettek 18 százaléka) azok állhattak fel, akik negyed és fél év közötti ideig tartják be a fogadalmukat. A válaszadók 13 százaléka állította magáról, hogy több mint fél évig tudja tartani elhatározását, 11 százalékuk pedig nem tudta vagy nem akarta megmondani, mennyi ideig tartanak ki.

Noha a pénzügyi takarékosság nem a legnépszerűbb újévi fogadalmak egyike, a magyarok javuló pénzügyi tudatosságát mutatja az a tény, hogy a takarékoskodó válaszadók közül legtöbben, vagyis 272 fő válaszolta azt, hogy havi akár 20.000 forintot is félre tud tenni.

A kutatás szerint a férfiak anyagi helyzete általában nagyobb megtakarítást tesz lehetővé, 32 százalékuk adta ezt a választ szemben a női résztvevők 17 százalékával. Kormegoszlás szerint a férfiaknál a negyvenes, az ötvenes és a 60 feletti korosztályból is 25 százaléknyian takarítanak meg ennyit, a nők esetében ekkora összeget a 60 feletti korosztály tud félretenni, az ő arányuk 38 százalék.

Felhasználási célját tekintve, akik havi 20.000 forintot tesznek félre, legtöbbször lakásvásárlásra vagy felújítási célból spórolnak – derült ki a felmérés adataiból. Vidék és főváros viszonylatban ugyanakkor tapasztalható éles eltérés a megtakarítások felhasználási célját tekintve – vidéken ugyanis míg a férfi válaszadók inkább lakáscélú megtakarításokkal rendelkeznek, a nők gyermekeikre vagy unokáikra tervezik fordítani az így félretett összeget. A negyven alatti férfiak körében az autóvásárlás is népszerű megtakarítási cél (6%), különösen a vidéki városokban élők esetében.

A Provident számára kiemelten fontos a pénzügyi tudatosság fejlesztése, ezért is hívta életre a Nyugdíjas Akadémiát, ahol felelős hitelezőként aktívan kívánja támogatni a társadalmat, amelybe az idősebb generáció is beletartozik.

 

 

***

A Provident Pénzügyi Zrt.-ről:

A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon immár 22 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának. Az IPF kilenc országban 2,4 millió ügyféllel rendelkezik, a magyar Provident 2200 munkavállalója révén 210.000 ügyfelet szolgál ki. A cég elsősorban a kisebb összegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű kölcsöneiről ismert; ám a hagyományos, átutalással folyósított személyi hitel mellé a magyar piacon egyedülálló módon opcionális otthoni kiszolgálást is kínál ügyfeleinek. A Provident az elmúlt években összesen 9 alkalommal nyerte el a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban díjat, három alkalommal a Magyarország Legjobb Munkahelye címben részesült. A munkatársak a vállalat fennállása óta több mint 90.000 munkaórában segítettek önkéntesként oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szerte az országban. Ennek kiemelkedő példája a vállalat által 2008-ban létrehozott Családi Kasszasikerek program, amely az idei évtől megújult formában érhető el. A program weboldalán hasznos tudásanyagot, naprakész releváns ismereteket adnak át a látogatóknak a mindennapi pénzügyek világáról. 2014-ben a Provident Pénzügyi Zrt. a Figyelő hetilappal közösen megalapította a Provident Társadalmi Hasznosság Díjat. Az elismerés azzal a céllal jött létre, hogy tevékenységükkel a társadalom egészére pozitív hatást gyakorló, más vállalkozások számára példát mutató cégeket ismerjen el.