A pénzügyi tudatosságról tanultak hátrányos helyzetű gyerekek

Kastélyosdombó, 2023. július 4. – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Esély táborában tanulhattak a pénzügyi tudatosság alapjairól a táborba érkező hátrányos helyzetű gyermekek Kastélyosdombón. Az edukációban a Provident Pénzügyi Zrt. önkéntesei voltak a szervezet segítségére. Olyan alapfogalmakkal találkoztak játékos formában a fiatalok, mint a hitel és annak típusai, a kamat, a befektetés, a megtakarítás vagy éppen a digitális pénzügyek.

Mozgalmas és kalandokban gazdag napja volt ma a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett Esély tábor résztvevőinek Kastélyosdombón, akik egy egyhetes élménytábor keretei között ismerkedhetnek meg a pénzügyi tudatosság alapjaival. Az izgalmas programok során a való élet szimulációjaként a hátrányos helyzetű gyermekek a feladataik teljesítéséért „fizetést”, a jó cselekedetekért pedig „prémiumot” kaptak, amelyet egy virtuális bankszámlán vezettek, és amiből számos értéket „vásárolhattak” maguknak. 

„Ezek a gyerekek most vannak a legfogékonyabb időszakban, hogy elsajátíthassák a pénzügyi tudatosság alapjait, ám olyan környezetben nőnek fel, ahol sokszor még az alapfogalmakkal is csak ritkán találkoznak. Vállalatunk küldetésének fontos része, hogy mindenki megérdemel egy esélyt céljai megvalósításához, ebbe pedig a legkisebbek is beletartoznak. Talán most még nem látják ennek a jelentőségét, de a most elsajátított tudásnak nagy hasznát vehetik majd a későbbi életük folyamán, és rajtuk keresztül akár a családok tudatosságát is fejleszthetjük. Nekünk pedig ez egy jó lehetőség arra, hogy az ehhez hasonló megmozdulásokra jelentkező lelkes önkénteseink munkája révén releváns segítséget nyújtsunk a rászorulóknak. Felemelő érzés volt látni, ahogyan ezek a gyerekek hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a játékba, és nagyon komolyan vették a ’saját pénzügyeik’ kezelését” – mondta el az esemény kapcsán Pálfalvi Márta, a Provident Pénzügyi Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója.

A programok lebonyolításában több önkéntes vett részt a pénzügyi szolgáltató részéről. A játékos vetélkedők során a gyerekeknek többek között egyes tárgyak árátkellett helyesen megtippelniük, illetve kategorizálniuk őket aszerint, hogy azok a létszükségleti, komfort- vagy pedig a luxuscikkek közé tartozik.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója kifejtette: „Hagyományos kastélyosdombói Esély táborainkban felkészült és tapasztalt szakembereink különféle speciális tematikák mentén foglalkoznak hétről-hétre a rászoruló családokból érkező gyerekekkel. Amellett, hogy fejlesztő és felzárkóztató foglalkozásokon segítik őket hátrányaik ledolgozásában, nagy hangsúlyt helyeznek arra is, hogy megtapasztalhassák a gyermekkor soha vissza nem térő pillanatait és élményekkel feltöltődve térjenek haza. Mivel a pénzügyi tudatosság fejlesztése kiemelten fontos terület a legszegényebb családokat segítő esélyteremtő munkánkban, a Provident önkénteseinek köszönhetően most egy olyan ismeretanyagot szerezhettek meg játékos formában, mely hosszú távon érik be és óriási segítségükre lesz a későbbiekben.”

A Provident Pénzügyi Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet idén márciusban kötött stratégiai együttműködési megállapodást – az együttműködés célja, hogy megsegítse az ország hátrányos helyzetű régióiban élő lakosságot, és fejlessze őket a pénzügyi tudatosság terén. A pénzügyi szolgáltató a megállapodás értelmében 20 millió forinttal, valamint munkatársai önkéntesként való bevonásával segíti a szervezet munkáját, többek között képzés formájában is. Az év során számos jótékonysági kezdeményezéshez kapcsolódott a vállalat, ennek keretében valósult meg a kastélyosdombói gyermekek élményekben gazdag, játékos oktatása is.

A Provident Pénzügyi Zrt.-ről:

A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon immár 22 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának. Az IPF kilenc országban van jelen, a magyar Provident 2300 munkavállalója révén 210.000 ügyfelet szolgál ki. A cég elsősorban a kisebb összegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű kölcsöneiről ismert; ám a hagyományos, átutalással folyósított személyi hitel mellé a magyar piacon egyedülálló módon opcionális otthoni kiszolgálást is kínál ügyfeleinek. A Provident az elmúlt években összesen 9 alkalommal nyerte el a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban díjat, három alkalommal a Magyarország Legjobb Munkahelye címben részesült. A munkatársak a vállalat fennállása óta több mint 90.000 munkaórában segítettek önkéntesként oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szerte az országban. 2014-ben a Provident Pénzügyi Zrt. a Figyelő hetilappal közösen megalapította a Provident Társadalmi Hasznosság Díjat. Az elismerés azzal a céllal jött létre, hogy tevékenységükkel a társadalom egészére pozitív hatást gyakorló, más vállalkozások számára példát mutató cégeket ismerjen el.