A PROVIDENT ÉTELMENTŐ RECEPTPÁLYÁZATOT HIRDET AZ ÉTELPAZARLÁS CSÖKKENTÉSÉÉRT

Budapest, 2023. január 24. – A WFP (World Food Programme) legfrissebb jelentése szerint 283 millió ember élelmezése bizonytalan világszerte. Az akut élelmezés-bizonytalanság 53 országban jelent a társadalom számára leküzdhetetlennek látszó, a mindennapjaikat átszövő problémát, ezért egyre többször merül fel kérdésként, hogy mit tehetünk fogyasztóként az ételpazarlás megszüntetéséért. A tudatos vásárlás kapcsán erre ad tippeket a Provident.

Az ételpazarlás egyre növekvő probléma a világban, aminek számos következménye van, beleértve az élelmiszerhiányt, a környezeti terhelést és az egyre növekvő árak miatt az emberek megélhetési nehézségeit is. A felelőtlen vásárlói magatartás tovább növeli a már most globális méreteket öltő élelmiszerhiányt, amely mögött egyrészt a szélsőséges időjárási viszonyok (aszály, erdőtüzek), másrészt pedig a különféle gazdasági szankciók miatt megváltozott szállítási láncok állnak, emiatt sok helyre nem jutnak el fontos, nélkülözhetetlen alapélelmiszerek sem.

„Fogyasztóként sokat tehetünk azért, hogy gátat vessünk ennek a pazarlásnak. Hisszük, hogy tudatos tervezéssel és vásárlással látványos eredményeket érhetünk el a mindennapokban. Ezért is indítottuk el a tudatos vásárlás programunkat, amellyel konkrét eszközöket és hasznos tippeket szeretnénk adni, így is esélyt teremtve egy jobb életre. Ennek kapcsán egy pályázatot is hirdettünk, ahol ételmentő recepteket várunk. Az Ételmentő receptpályázaton bárki részt vehet, a beérkezett ötletek közül Bede Róbert sztárséf és mesterszakács választja ki a végső díjazottakat” – mondta Pálfalvi Márta, a Provident Zrt. kommunikációs igazgatója.

Bede Róbert Mesterszakács számos praktikával segíti a fogyasztókat az ételpazarlás elkerülésében:

1. Tervezze meg a hét étkezéseit és vásároljon ennek megfelelően!

Amennyiben megtervezzük, hogy mit fogunk főzni, és konkrét bevásárlólistával megyünk vásárolni, sokkal kevesebb felesleges dolgot veszünk meg.

 

2. Használja fel a maradékokat más étel készítéséhez!

Egy hétvégi ebéd során keletkező maradék nem biztos, hogy a szemétben kell, hogy végezze. Egy-két egyszerű hozzávalóval könnyen új fogást varázsolhatunk belőle!

 

3. Ne vásároljon túl sok élelmiszert egyszerre, különösen olyanokat, amelyek hamar romlanak!

A Provident nemrég közzétett kutatásának eredménye is rámutat, hogy az akciók hatására sokszor veszünk olyan terméket vagy élelmiszert, amire nincs szükségünk, netán többet veszünk belőle, mint amennyi kellene. Ráadásul, ha nem megfelelően tároljuk, akkor nemhogy spóroltunk volna, hanem pénzt dobtunk ki az ablakon.

 

4. Tanulja meg, hogyan lehet elkészíteni a zöldségek és gyümölcsök levél részét is, így kevesebb dolgot kell kidobnia!

Sokszor az alapanyagoknak csak bizonyos részét használjuk fel, pedig a levelek vagy a csont felhasználásával még levesek, alaplevek is készíthetőek.

 

5. Ha családi összejövetelt tart, csak annyi ételt készítsen, amennyire szükség van, és a maradékokat csomagolja be a vendégeknek!

A vendéglátás során különösen hajlamosak vagyunk arra, hogy túlzásba vigyük a sütést, főzést, így nagyobb eséllyel halmozódnak fel a maradékok. Tudatosabb tervezéssel ezt is mérsékelhetjük.

Az ételpazarlás megszüntetése és a tudatos vásárlói magatartásra nevelés a Provident kiemelten fontos edukatív programja, amellyel a vállalat a lehető legszélesebb társadalmi rétegekhez kíván eljutni.

 

 

A Provident Pénzügyi Zrt.-ről:

A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon immár több, mint 20 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának. Az IPF tizenegy országban 2,4 millió ügyféllel rendelkezik, a magyar Provident 2300 munkavállalója révén 230.000 ügyfelet szolgál ki. A cég elsősorban a kisebb összegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű kölcsöneiről ismert; ám a hagyományos, átutalással folyósított személyi hitel mellé a magyar piacon egyedülálló módon opcionális otthoni kiszolgálást is kínál ügyfeleinek. A Provident az elmúlt években összesen 9 alkalommal nyerte el a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban díjat, három alkalommal a Magyarország Legjobb Munkahelye címben részesült. A munkatársak a vállalat fennállása óta több, mint 80.000 munkaórában segítettek önkéntesként oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szerte az országban.

2014-ben a Provident Pénzügyi Zrt. a Figyelő hetilappal közösen megalapította a Provident Társadalmi Hasznosság Díjat. Az elismerés azzal a céllal jött létre, hogy tevékenységükkel a társadalom egészére pozitív hatást gyakorló, más vállalkozások számára példát mutató cégeket ismerjen el.