Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében indít pénzügyi mintaprogramot az Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident

Budapest, 2023. március 13. – A Provident Pénzügyi Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet átfogó programot indít a pénzügyi szempontból legsérülékenyebb magyarországi társadalmi csoportok pénzügyi tudatosságának növelésére, esélyt adva ezáltal életkörülményeik javítására. A Provident anyagi támogatására és kollégáinak pénzügyi ismereteire alapozott kezdeményezés mintaprogramja Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében indul el idén az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeiben.

A Provident megbízására a Társadalomkutató Kft. egy 1000 fős reprezentatív kutatást végzett 2022 őszén arról, hogy mely csoportok esnek el Magyarországon a legális kölcsön felvételének lehetőségétől. Ezek azok a csoportok, amelynek tagjai pénzügyileg a legsérülékenyebbek, mivel egy nehéz élethelyzetben nincs lehetőségük szabályozott pénzügyi megoldást igénybevenni. A kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság 6 százaléka, mintegy félmillió 18 év feletti állampolgár szorul ki a hitelpiacról, egy részük a megfelelő pénzügyi ismeretek hiánya miatt. Többségük alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik, nettó havi jövedelmük pedig jellemzően nem haladja meg a 250 ezer forintot. A kutatás ezt a társadalmi réteget „láthatatlanoknak” nevezi: ők azok, akik megfelelő pénzügyi ismeretekkel rendelkezve esélyt kaphatnának életkörülményeik javítására. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident Pénzügyi Zrt. hétfőn aláírt együttműködése egy kiválasztott csoportnak,  a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek kíván esélyt teremteni elsőként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. 

Az együttműködés részeként a Provident munkatársai pénzügyi alapismeretekről tartanak oktatást az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak, többek között adózás, felelős hitelfelvétel, megtakarítás és családi költségvetés témakörökben. A segélyszervezet munkatársai az oktatás által megszerzett pénzügyi ismereteket a látókörében lévő rászoruló családoknak önállóan, közvetlenül tudják majd átadni, segítve ezzel a tudatosabb pénzügyi döntések meghozatalát. A Provident 20 millió forinttal is segíti az ökumenikusok pénzügyi edukációra irányuló oktatási tevékenységét, valamint pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat szervez olyan tematikus események formájában, mint az élménynap Boldogkőújfalun, vagy a gyermekeknek szervezett, pénzügyi ismeretek témakörű nyári tábor. Az együttműködést mintaprogramként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében indítja el idén a két szervezet

A Provident büszkén vallja, hogy mindenki megérdemel egy esélyt a jobb életre. Ezért vagyunk elkötelezettek a pénzügyi szempontból legsérülékenyebb magyarországi társadalmi csoportok, a „láthatatlanok” élethelyzetének javításában. Célunk, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessünk a pénzügyi tudatosság fejlesztésére, folytatva több mint egy évtizede megkezdett munkánkat” - fogalmaz Szirmák Botond, a Provident Zrt. vezérigazgatója.

„Az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi tudatosság erősítését a hátrányos helyzetű csoportok körében. A legszegényebbek esetében fokozottan igaz, hogy az átgondolt pénzügyi döntések érezhetően segíthetik a megélhetést, míg a rossz döntések következtében egy-egy család helyzete még kilátástalanabbá válhat. A jelenlegi gazdasági helyzet különösen is nagy jelentőséget ad  a Provident előremutató kezdeményezésének. A több éves komplex programtól jelentős eredményeket és tanulságokat várunk” – mondta el Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

„A „láthatatlanok” háromnegyede legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezik, számukra minden pénzügyi tudatossággal kapcsolatos edukációs tevékenység kiemelten fontos” –  emelte ki Juhász Gyula, a Társadalomkutató Kft. vezető elemzője.


A Provident Pénzügyi Zrt.-ről:
A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon immár több, mint 20 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának. Az IPF kilenc országban 1,7 millió ügyféllel rendelkezik, a magyar Provident 2300 munkavállalója révén 210.000 ügyfelet szolgál ki. A cég elsősorban a kisebb összegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű kölcsöneiről ismert; ám a hagyományos, átutalással folyósított személyi hitel mellé a magyar piacon egyedülálló módon opcionális otthoni kiszolgálást is kínál ügyfeleinek. A Provident az elmúlt években összesen 9 alkalommal nyerte el a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban díjat, három alkalommal a Magyarország Legjobb Munkahelye címben részesült. A munkatársak a vállalat fennállása óta több, mint 80.000 munkaórában segítettek önkéntesként oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szerte az országban.

2014-ben a Provident Pénzügyi Zrt. a Figyelő hetilappal közösen megalapította a Provident Társadalmi Hasznosság Díjat. Az elismerés azzal a céllal jött létre, hogy tevékenységükkel a társadalom egészére pozitív hatást gyakorló, más vállalkozások számára példát mutató cégeket ismerjen el.