A többség itthon nyaral és önerőből finanszírozza

2023. július 28., Budapest – A Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfelei körében végzett felmérést több mint 300 résztvevővel, melyben a nyaralási szokásokat vizsgálta. A megkérdezettek közel 60 százaléka válaszolta azt, hogy szokott nyaralni és majd kétharmaduk finanszírozza a nyári kikapcsolódást teljes mértékben önerőből. Úticélként a válaszadók több mint fele belföldet jelölte meg, de a nyaralók mintegy 20 százaléka valamilyen külföldi utat is tervez.

Nyaralási szokások

A 304 fő részvételével végzett, nem reprezentatív kutatásban 173-an nyilatkoztak úgy, hogy rendszeresen nyaral, 62 százalékuk 2022-ben is hódolt a nyári kikapcsolódásnak, ezen belül közel kétszer annyian választottak belföldi úticélt, mint ahányan külföldre utaztak. A nyári pihenést rendszeresen választók közel 70 százaléka belföldre, 13 százalékuk külföldre utazik, és a teljes halmaz közel 20 százaléka bel- és külföldön is egyaránt megfordul. A válaszadók 39 százaléka egyáltalán nem utazik. Érdekesség, hogy a válaszoló nők több mint kétszer annyian választanak külföldi úticélt, mint a férfiak, akár személyi hitel terhére is.

Lakóhely szempontjából főleg a kisebb településeken és a kisvárosokban lakók járnak nyaralni (a rendszeres nyaralók 47%-a), megyei jogú városok lakosai esetében ez az arány 27%,
míg a fővárosiak mindössze egy százalékkal maradnak el tőlük. Életkor tekintetében leginkább a 35-50 év közöttiek körében népszerű a rendszeres nyaralás (31%), őket követik szorosan az 50-65 év közöttiek (28%), a 18-25 év közöttiek között a legkevésbé népszerű a rendszeres kikapcsolódás, az ő esetükben ez mindössze 5 százalék. Iskolai végzettség tekintetében a középfokú végzettséggel rendelkezők számítanak rendszeres vakációzónak (74%), az alapfokú végzettségűek esetében ez a szám 16 százalék, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél csupán 10 százalék.

Megtakarítási szokások

A válaszadók közel 40 százaléka tudatosan készül a nyári szezonra és előtakarékoskodik a kikapcsolódás fedezésére. Ennek köszönhetően a rendszeres nyaralók közel 88 százaléka önerőből tudja finanszírozni pihenését. Tudatosságban is a 35-50 éves korosztály vezet, a rendszeresen nyaraló és e célból megtakarítók körében az ő arányuk 31 százalék. A férfiak alig 3 százaléka vesz fel hitelt nyaralási céllal, ez egyezik a nők hitelfelvételi szokásaival is, ám ha figyelembe vesszük a rokonoktól kért kölcsönt is, akkor ez a nők esetében már 6 százalék. Lakóhely tekintetében a megtakarítás vonatkozásában is kiemelkednek a kisebb településeken vagy kisvárosokban élők (47%), míg a fővárosiak (26%) és a megyei jogú városban élők (27%) között nincs nagy különbség.

Nyaralási pénzügyek

A rendszeresen kikapcsolódók több mint egyharmada úgy kalkulál, hogy az idén többet fog költeni a nyári vakációra, mint tavaly. Ennek fényében különösen érdekes adat, hogy ilyen magas az önfinanszírozásból megvalósuló üdülések aránya. A nyaralók 45 százaléka, főként a kisebb településen élők 100-200 ezer forint körüli összeget szán erre a célra és túlnyomó részt (85%) belföldi úticélt tervez. A nemek eloszlása e tekintetben 52-48 százalék a nők javára. A rendszeresen kikapcsolódó válaszadók 22 százaléka 200-400 ezer forint közötti összeget költ üdülésre, 10 százalékuk 400-500 ezer forint között, 6 százalékuk félmillió forint fölött. A nagyobb összegből gazdálkodókat főleg a megyei jogú városok vagy a főváros adja. A rendszeres nyaralók, de a kikapcsolódásra 200 ezer forintnál többet fordítók körében nő a külföldi utazások száma is (22%), azonban így is magabiztosan vezetnek a belföldi úticélok (47%). A maradék, kicsit több mint 30 százalék bel- és külföldön egyaránt megfordul.


***

A Provident Pénzügyi Zrt.-ről:

A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon immár 22 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának. Az IPF kilenc országban van jelen, a magyar Provident 2300 munkavállalója révén 210.000 ügyfelet szolgál ki. A cég elsősorban a kisebb összegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű kölcsöneiről ismert; ám a hagyományos, átutalással folyósított személyi hitel mellé a magyar piacon egyedülálló módon opcionális otthoni kiszolgálást is kínál ügyfeleinek. A Provident az elmúlt években összesen 9 alkalommal nyerte el a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban díjat, három alkalommal a Magyarország Legjobb Munkahelye címben részesült. A munkatársak a vállalat fennállása óta több mint 90.000 munkaórában segítettek önkéntesként oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szerte az országban. 2014-ben a Provident Pénzügyi Zrt. a Figyelő hetilappal közösen megalapította a Provident Társadalmi Hasznosság Díjat. Az elismerés azzal a céllal jött létre, hogy tevékenységükkel a társadalom egészére pozitív hatást gyakorló, más vállalkozások számára példát mutató cégeket ismerjen el.