Fiatal ukrán focista álmát segít valóra váltani a Provident és a MOL Fehérvár

Székesfehérvár, 2022. október 10.Dmitrij Nazarenko 18 évesen, kalandos menekülés után érkezett Magyarországra, ahol a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fogadta be. Az ukrán fiatal legnagyobb álmát törte szét a háború kitörése, éppen a profi futballista karrierje ívelt volna fel, mikor el kellett hagynia Mariupolt. Most a Provident Pénzügyi Zrt. és a MOL Fehérvár FC segítségével talán megvalósulhat az álma.

Dmitrij Nazarenko a Mariupol U19-es csapatának leigazolt játékosa volt, aki a labdarúgás mellett logisztikát tanult hazájában. A tehetséges fiatal futballista éppen szerződéskötés előtt állt a felnőtt csapattal, amikor kitört a háború. Ahogyan elmondta, nagyon gyorsan kellett dönteni, hogy marad-e, vagy keres egy biztonságos országot, amelyik befogadja. Gyima, ahogy barátai hívják, 17 éves barátnőjével, Donyecken és Oroszországon keresztül tudta elhagyni Mariupolt, majd Észtországon keresztül sikerült elérniük Magyarországot. Családja úgy döntött, nem hagyja el otthonát, így itt egyedül kell boldogulnia. Érkezése után, az Ökumenikus Segélyszervezet biztosított átmeneti szállást számukra, és hamar elhelyezkedett egy online áruház raktárában, éjszakai műszakban. Ez azonban azt jelentette, hogy legnagyobb álmát, a focit fel kellett adnia. Ahogy ő mondja, egész életében arra készült, hogy profi futballista legyen, de munka mellett és csapat nélkül erre nem volt lehetősége.  

Néhány hónappal ezelőtt azonban újra felcsillant a remény, hogy valóra váltsa terveit. A Provident Pénzügyi Zrt. vezetőit megérintette Gyima története, és úgy döntöttek, hogy megteremtik a lehetőséget, hogy a fiatal újra a labdarúgással foglalkozhasson, és bebizonyíthassa, van helye egy profi csapatban. A segélyszervezet munkatársaival egyeztetett, és rajtuk keresztül nyújtott támogatás Gyimának lehetővé teszi, hogy ne kelljen dolgoznia, és csak az edzésre koncentrálhasson. A megállapodás értelmében a vállalat a segélyszervezeten keresztül támogatást nyújt, amely összeg 9 hónapig fedezi a fiatal megélhetési költségeit. A Provident továbbá  segített csapatot is találni az ifjú tehetségnek, ahol folytathatja az edzést, a MOL Fehérvárt, ahol az utánpótlás vezetői azonnal vállalták, hogy befogadják az ukrán focistát.

„Amikor a háború kitört, vállalatunk azonnal cselekedett, és egy jelentős pénzadománnyal segítettük az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Tudtuk, hogy így tudjuk a leghatékonyabban támogatni a menekültek segítését. Amikor azonban Dmitrij történetét megismertük, akkor úgy döntöttünk, hogy neki személyes támogatást nyújtunk. A Provident büszkén vallja, hogy mindenki megérdemel egy esélyt álmai megvalósítására, és mi éppen ezt az esélyt tudjuk megadni neki. A támogatás megítélése volt az egyszerűbb feladat, csapatot találni nehezebbnek bizonyult. Nagyon hálásak vagyunk a MOL Fehérvár vezetésének, hogy felajánlottak egy komoly lehetőséget Dmitrijnek. Amióta elkezdődött az együttműködés azt látjuk, hogy ők is szívükön viselik a fiatal labdarúgó sorsát” – mondta el Pálfalvi Márta, a Provident kommunikációs igazgatója.

“Egy ilyen múltú klubnál elengedhetetlen, hogy a sportszakmai célok mellett kivegyük a részünket a társadalmi felelősségvállalásból is. Idén márciusban már négy és félmillió forintot gyűjtöttünk játékosaink és szurkolóink segítségével a kárpátaljai menekültek számára, illetve szeptemberben közel másfél millió forinttal tudott hozzájárulni az első csapat, a klub és a drukkerek egy korábbi utánpótlás-játékosunk, Horváth Máté kórházi kezeléséhez. Nem volt kérdés, hogy Gyimának is segítő kezet nyújtunk ebben a nehéz helyzetben. Egy tehetséges, jó mentalitású játékost ismertünk meg a személyében, így bízunk benne, hogy hamarosan elhárulnak a regisztrációs problémák, és tétmérkőzésen is segítségére lehet majd a Vidinek”- mondta el Kenyeres Imre, a MOL Fehérvár FC utánpótlás-sportigazgatója.

„Február óta az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 150 ezer háború miatt bajbajutott embernek nyújtott segítséget. Gyima sorsa jól példázza, hogy a számok mögött milyen mély emberi drámák, kettétört sorsok vannak. Ma már mégis azt reméljük, hogy a Provident és a MOL Fehérvár támogatásának, valamint Gyima kitartásának köszönhetően ez a történet végül annak válik emblematikus példájává, hogy összefogással esélyt adhatunk azoknak is, akiknek a háború nemcsak jelenét, de jövőjét is elvette”- szögezte le Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Dmitrij Nazarenko 9 hónapig edzhet biztosan a MOL Fehérvár csapatánál. Az, hogy utána hogyan alakul a pályafutása innentől rajta múlik. A Provident és a MOL Fehérvár támogatásának köszönhetően kapott egy lehetőséget, hogy valóra váltsa álmát, amiért gyerekkora óta dolgozik. 

 

A Provident Pénzügyi Zrt.-ről:

A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon immár több, mint 20 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának. Az IPF tizenegy országban 2,4 millió ügyféllel rendelkezik, a magyar Provident 2300 munkavállalója révén 230.000 ügyfelet szolgál ki. A cég elsősorban a kisebb összegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű kölcsöneiről ismert; ám a hagyományos, átutalással folyósított személyi hitel mellé a magyar piacon egyedülálló módon opcionális otthoni kiszolgálást is kínál ügyfeleinek. A Provident az elmúlt években összesen 9 alkalommal nyerte el a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban díjat, három alkalommal a Magyarország Legjobb Munkahelye címben részesült. A munkatársak a vállalat fennállása óta több, mint 80.000 munkaórában segítettek önkéntesként oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szerte az országban.

2014-ben a Provident Pénzügyi Zrt. a Figyelő hetilappal közösen megalapította a Provident Társadalmi Hasznosság Díjat. Az elismerés azzal a céllal jött létre, hogy tevékenységükkel a társadalom egészére pozitív hatást gyakorló, más vállalkozások számára példát mutató cégeket ismerjen el.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai menekülteket támogató munkájáról:

Az Ukrajnában 25 éve jelen lévő Ökumenikus Segélyszervezet a háború kitörésének napján azonnal megkezdte humanitárius segélyprogramját mind Ukrajnában, mind pedig Magyarországon. Miközben a határ mindkét oldalán segítő pontokat állított föl a menekülők tárgyi adományokkal történő illetve információs támogatására, országos adománygyűjtést hirdetett, elkezdte szervezni a segítségnyújtás logisztikai hátteret, illetve hazai intézményi hálózatát és humán erőforrás kapacitását is részlegesen a háborús menekültek támogatására fókuszálva szervezte át. Beregszászi központja mellett először Lvivben, majd Kijevben is humanitárius irodát és raktárt hozott létre, melyeken keresztül, illetve a segélyszervezet közreműködésével korábban létrejött ukrajnai civil szervezeti szövetség tagjainak bevonásával 12 régióban tud folyamatosan segítséget nyújtani. Helyszíni beágyazottságának, illetve több évtizedes tapasztalatának köszönhetően a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezető szerepet tölt be az ACT Alliance nemzetközi szövetség nagyszabású ukrajnai segélyezési tevékenységében. A háború elhúzódása miatt az Ökumenikus Segélyszervezet nagy hangsúlyt fektet a hosszú távú projektekre az újjáépítés és fejlesztés területén a harcok sújtotta ukrajnai településeken.